نسخه صوتی این مطلب با صدای میثم شعبانپور
توی این پست قصد داریم کمی در رابطه با مارکتینگ صحبت کنیم. مارکتینگ یکی از مهمترین ابزارهای توسعه شبکه فروش ماست. از طرفی این مفهوم انقدر با فناوری گره خورده که خیلی اوقات به جای استفاده از مارکتینگ به اصطلاح دیجیتال مارکتینگ روی می آرن. حتی شرکتها برای حوزه مارکتینگ شون گاهی اوقات کارشناس دیجیتال مارکتینگ استخدام می کنن. خلاصه به نظر من این دو تا مفهوم یعنی مارکتینگ و دیجیتال مارکتینگ عملا دیگه دارن به یه موضوع اشاره می کنن. چون رسانه امروز رسانه دیجیتاله.
تفاوت فروش و مارکتینگ
توی این مقاله قصد داریم به طور خلاصه و خیلی ساده و روان ببینیم مارکتینگ چیه و چطور توی این بخش شروع به فعالیت کنیم. مجله اینترنی greatlearning در این باره می گه:
مارکتینگ در واقع آگاه سازی مشتریان در رابطه با برند و محصولات شماست و در مقابل فروش تبدیل پتانسیل به وجود اومده از مشتریان به خریداران واقعیه.
این توضیح در واقع به ما میگه که، مارکتینگ قرار جاده رو به وجود بیاره که فروش در اون جاده شروع به حرکت کنه.
مارکتینگ چیست
مارکتینگ در واقع یک فعالیته که برای رشد فروش یک یا چند محصول انجام میشه. در لغت به معنای بازاریابی و در عمل یک کار گروهی چند جانبه است. مفهوم مارکتینگ گره خورده به فعالیتهایی که توش انجام میشه و در طی زمان تغییرات زیادی داشته. یعنی آنچه که به عنوان فعالیت بازاریابی در ۶۰ سال پیش انجام می شده امروز نمی تونه به عنوان یک راهکار کامل و حتی تعریف مناسب برای مارکتینگ به حساب بیاد. در گذشته شاید بزرگترین ابزارها برای بازاریابی به گفتگوی کلامی در بازارها خلاصه می شد. اما تکنولوژی که می آد همه چیز رو تغییر می ده. مارکتینگ هم یکی از همون تغییر یافته هاست. مهمترین موضوع و شاید کلیدی ترین ابزار در اجرای درست مارکتینگ خلاصه میشه در کلمه رسانه. برای همین میشه مارکتینگ رو با کمک این مفهوم بازتعریف کرد.
مارکتینگ توی دنیای امروز در واقع استفاده از رسانه برای رسنادن توانایی و امکانات و محصولات برند شما به گوش بازار، تا بخشی از بازار به عنوان مشتری شما فعال بشه.
رسانه در مارکتینگ
همونطور که گفتیم مارکتینگ در واقع محتاج رسانه است. کدوم رسانه؟ رسانه هایی که مخاطبین مرتبط با شما از اون استفاده می کنن. رسانه هایی که امروزه تبدیل به یک ابزار برای مارکتینگ شدند عبارتند از:
- تلویزیون
- رادیو
- روزنامه
- خطوط تلفن همراه
- خطوط تلفن ثابت
- اینترنت
شاید اگر یک دهه پیش بود می شد به راحتی گفت رتبه اول در این ابزارها بدون شک به تلویزیون اختصاص داره، اما کیه که ندودنه ما در طی روز چند ساعت از وقتمون رو صرف اینترنت می کنیم. به همین خاطر دیگه نمیشه از تلویزیون به عنوان رسانه اصلی یاد کرد. تا زمانی که ابازرهایی مثل شبکه های احتماعی ، پلتفرم های تصویری تحت اینترنت، پلتفرم های صوتی مثل ابزارهای پادکست و کتابخوانها و همچنین تبلیغات صفحات وب وجود داره شاید کمتر کسی حاضر باشه به مدلهای قدیمی مثل روزنامه و رادیو و در برخی از طبقات اجتماعی تلویزیون روی بیاره. هر چند مشاغلی وجود دارند که به دلیل ماهیت کارشون وابسته به رسانه هایی غیر از اینترنت می شن. مثل رانندگان که رسانه اصلی شون شنیداری هست و راهی جز دریافت داده از طریق رادیو ندارن.
اگه بخوایم دقیق و مستقیم به ابزارهای موجود در اینترنت برای اجرای عملیات مارکتینگ اشاره کنیم شاید بشه به لیست زیر اعتماد کرد:
- شبکه های اجتماعی(اینستاگرام- توییتر- فیس بوک و … )
- ابزارهای پادکست(کست باک- گوگل پادکست- ساوند کلاد و …)
- شبکه های علمی و کاری(ریسرچ گیت و لینکدین …)
- کتابخوان ها(طاقچه، سی بوک و فیدیبو و …)
- ابزارهای خرید و فروش (دیوار- شیپور و …)
- پلترفرمهای سینمای خانگی (فیلیمو، نماوا و فیلم نت و یوتیوب …)
- وب سایتها(بنرهای تبلیغاتی در وب سایتهای پر بازدید)
- ایمیل(روش ایمیل مارکتینگ)
وقتی به این لیست نگاه می کنیم می فهمیم که با چه طیف وسیعی از ابزارهای مبتنی بر اینترنت روبرو هستیم. یعنی اونقدر میشه در حوزه بازاریابی فعالیهای قابل اجرا تعریف کرد که بخش زیادی از مخاطبین تون حد اقل یک بار با پیشنهاد شما مواجه خواهند شد و خیلی خودمونیش اینه که راهی به جز شنیدن صدای شما ندارند. پس بی خود نیست که دیجیتال مارکتینگ شده مبنای اصلی مارکتینگ در دنیای امروز.
با این توضیح باید متوجه شده باشیم که اگه قصد داریم توی حوزه مارکتینگ در یک کمپانی یا شرکت خاصی شروع به فعالیت کنیم چه انتظارات و چه امکاناتی پیش روی ما قرار داره و اگه کارشناس مارکتینگ شدیم چطوری به موفقیت خواهیم رسید.
وظایف کارشناس مارکتینگ
- کارشناس مارکتینگ در واقع همون نیروی اجرایی واحد مارکتینگه که بر ااس استراتژی های مدیر مارکتینگ شروع به فعالیت بازاریابی می کنه. فعالیت هایی که همه نشات گرفته از همون رسانه های موجود هست. با این توضیح می تونیم فعالیتهای رانه ایه حوزه مارکتینگ رو لیست کنیم. با برری راهکارهای موجود در هر رسانه این لیست عبارتند از:
- کنترل محتوای شبکه های اجتماعی: یعنی به طور مداوم خوراک اطلاعاتی در این شبکه ها قرارداده بشه.
- تعامل با کاربران شبکه های اجتماعی: یعنی در صورت نیاز به سوالاتشون پاسخ بدیم
- تعامل با بازارهای مشابه: یعنی با صنایع نزدیک به صنعت خودمون و همچنین رقبامون ارتباط داشته باشیم و از دانش همدیگه استفاده کنیم.
- بر اساس ماهیت شبکه های اجتماعی تولید محتوا کنیم. یعنی جایی که مربوط به متقاضیان جویای کار هست محتوای غیر مرتبط با این موضوع قرار ندیم .
- اطلاعات ارزشمند تولید کنیم. یعنی اطلاعات به نحوی باشه که برای مخاطب آورده ای رو به همراه داشته باشه
- از انواع محوتاهای صوتی و تصویری و متنی استفاد ه کنیم تا طیف بیشتری از مخاطبین رو داشته باشیم.
- محتوای رایگان هم داشته باشیم. یعنی مخاطب فکر نکنه فقط برای فروش هستید.
- در ایجاد محتوای تبلیغاتی سختگیر باشیم. یعنی جلوه بصری ما باید با کاری که می کنیم سنخیت داشته باشه.
- برنامه داشته باشیم. یعنی با حضور در رسانهای مختلف به دنبال هدف های مشخص و دقیقی باشیم و تنها هدفمون صرف هزینه در مارکتینگه نباشه.
- از دل صحبتهای مدیران سازمان محتوای ارزشمند مارکتینگ تولید کنیم.
- همواره راههای جدید مارکتینگ رو مورد بررسی و ارزیابی دقیق قرار بدیم.
تحقیق در بازار
تحلیل بازار به این معناست که بررسی کنیم چقدر از سهم بازار در اختیار ماست. در این رابطه تئوری های مختلفی وجود دارد که هر یک روشی را برای بررسی وضعیت بازار پیشنهاد می دهند. روش هایی که بررسی می کنند که چه مشتریانی، چه بازارهایی و چه محصولاتی در چه سطحی از فروش قراردارند.
تحلیل رقبا
منظور این است که بررسی کنیم، رقبا در هر حوزه چگونه عمل می کنند و علت موفقیت یا شکست آنها چیست. هر محصول را چگونه ارائه می دهند و بازخورد بازار نسبت به ارائه آنها چیست
بررسی کیفیت ارائه محصول در هر رسانه
منظور اینه که اگر تبلیغاتی در یکی از رسانه های مذکور برای یک یا چند محصول انجام شده چه میزان اثر گذار بوده و با چه کیفیتی ارائه شده. در واقع هدف بررسی اثر هزینه مارکتینگ از سوی یک رسانه بر فروشه.
بررسی تطابق بین روش مارکتینگ و استراتژی سازمان
منظور اینه که مارکتینگ اثری از خط مشی و اهداف و دیدگه سازمان رو در خودش داشته باشه و با مخاطب صادقانه برخورد کنه. این بررسی باید توسط کارشناس مارکتینگ انجام می شه.