کارشناس منابع انسانی
در این مطلب قصد داریم با یکی از مهمترین و پر چالش ترین پست های سازمان به نام کارشناس منابع انسانی بیشتر آشنا بشیم. می خوایم ببینیم که کارش چیه و با چه چالش هایی روبرو هست.
منابع انسانی یعنی چی؟
منابع انسانی در واقع به نیروهای کاری و پرسنل یک سازمان ، شرکت یا کارخونه گفته می شه که در بخش های مختلف اون کار می کنن و کارشناس منابع انسانی کارش انجام امور این افراد هست. یه جمله معروف هست که نیگه “مهترین سرمایه یک سازمان منابع انسانی اون سازمانه”. نمی دونم اولین بار اینو کی گفته ولی کاملا درست گفته. برای درکش کار سختی نداریم. فرض کنید که یک شرکتی کارش تولید گوشاک هست. توی نگاه اول همه ما یک صدا می گیم که این پوشاک هست که برای ما تولید پول و ثروت می کنه. خب طبیعیه دیگه. اما در واقع اصل مطلب این نیست.
[su_pullquote align=”right”]مهمترین سرمایه سازمان[/su_pullquote]همون شرکت پوشاک رو در نظر بگیرید. اصلا فرض کنید در مورد شرکتی داریم صحبت می کنیم که لباس هاش خیلی هم طرفدار داره و نیاز به تبلیغ هم نداره. خب کارش خیلی راحت تره دیگه. برای اینکه به محض اینکه لباسش وارد بازار میشه به فروش می رسه و تمام مغازه های پوشاک، بوتیک ها و پاساژ های رنگ وارنگ براش صف می کشن. توی همین وضعیت که در کارگاهش نیروهای انسانیش دست از کار بکشن و تولید نکنن چه اتفاقی می افته، بله دقیقا درسته.
دیگه اون لباسهای خوشگل و تو دل برو تولید نمیشه و در نتیجه وقتی تولیدی نباشه فروشی هم در کار نیست، وقتی هم فروش نباشه پولی بدست نمی آد و عملا باید در شرکت رو بست و رفت. یا مثلا فرض کنیم تیم تولید داره کارش رو انجام می ده اما راننده ها و فروشنده ها دست از کار کشیدن و لباس ها رو به مغازه ها عرضه نمی کنن. باز هم همین اتفاق می افته و فاتحه اون شرکت رو باید خوند. پس این نیروهای انسانی ما هستن که دارن برامون تولید پول می کنند و نه محصول. لباس که خودش حرف نمی زنه، خودش تولید نمیشه خودش فروخته نمیشه. این نیروهای انسانی هستند که این کار رو انجام می دن. پس در یک جمله باید گفت مهمترین سرمایه یک سازمان منابع انسانی اون سازمانه.
وظایف کارشناس منابع انسانی
کارشناس منابع انسانی فردیه که وظیفه ارتباط مستقیم با منابع انسانی و اجرای تمام امور مربوط به اونهاست:
۱- امور حقوقی
۲- امور مالیاتی
۳- امور بیمه
۴- امور تردد
۵- امور آموزشی
- امور حقوقی
به فعالیت هایی گفته میشه که کارشناس منابع انسانی هر ماه انجام می ده تا حقوق پرسنل درست و طبق حکم کارگزینی در زمان مقرر پرداخت بشه. این بخش موضوعاتی داره که تخصصی بوده و باید محاسباتش رو بلد باشیم تا بتونیم امور حقوقی پرسنل سازمان مون رو پیش ببریم. موضوعاتی مثل ، عوامل حقوقی، احکام، رده بندی مشاغل و …
- امور مالیاتی
یک روال مشخص و قانونیه که هر سال طبق قانون کار مشخص میشه و پرسنل بر اساس مبلغ حقوقشون دسته بندی میشن و بر همون اساس مالیات از حقوق شون کسر میشه که در نهایت اثرش رو توی فیش حقوق ماهیانه میشه دید. این بخش شامل موضوعات تخصصی مثل جدول مالیات و عوامل مایات پذیر هست.
- امور بیمه
این بخش هم که مربوط میشه به بیمه ای که هر ماهه برای پرسنل لحاظ میشه که بتونن سابقه کارشون رو در سازمان تامین اجتماعی ثبت شده داشته باشن و پس از بازنشستگی از اون استفاده کنن. موضوعات تخصصی این بخش هم بیمه بیکاری، بیمه تامین اجتماعی سهم کارفرما و سهم کارمند و بیمه تکمیلی هست که تموم اینها به عهده کارشناس منابع انسانی هست.
- امور تردد
امور تردد به شیوه حضور پرسنل در سازمان بر می گرده. مثلا اینکه چند روز از ماه رو حضور داشتیم، یا چقدر ماموریت ، چقدر مرخصی ، چقدر غیبت و …داشتیم مربوط بهاین بخش میشه. همچنین نحوه شیفت بندی کارگران یک کارخونه ، مثلا شیفت های چرخشی ، نوبت کاریف تعطیل کاری و ماوریت ها و … همه مربوط به همین بخشه.
- امور آموزشی
امور آموزشی بر می گرده به رشد سازمانی و رشد در مسیر شغلی برای هر کارمند که در بسیاری از سازمانها متولی جدا داره که به اون مسئول امور آموزش می گن. اما بسیاری از سازمانها هم هستن که این بخش رو هم واگذار کردن به کارشناس منابع انسانی. اینکه هر فرد چه دوره هایی رو میگذرونه، چه گواهینامه هایی داره و حتی چه قابلیتهای فنی و اجتماعی داره همه مربوط به همین بخشه.
مهمترین چالش کارشناس منابع انسانی
یه تفوت مهم بین پست کارشناس منابع انسانی با تمام پست های یک سازمان وجود داره و اونم اینه که مخاطبینش انسانها هستن و تموم اونها رو هر روز می بینه. به این معنا که ، مخاطب یک مدیر تولید باوجود اینکه مدیریت پرسنل تحت هدایتش هست ولی در نهایت با محصول مواجه هست که نه زبون داره و نه حرفی رو می فهمه. اما پرسنل یک سازمان اگر حقوق شون یک ریال کم حساب بشه، تحمل نخواهند کرد. یا مثلا یک ماه براشون بیمه رد نشه از کوره در می رن. دوره های گذروندشون حذف بشه حتما واکنش نشون می دن و ….. پس یادمون باشه که یک کارشناس منابع انسانی مخاطب اصلیش همکاراش هستن و این یعنی بزرگترین چالش.